Vrouwen klachten

In het bijzonder hou ik bij bezig met vrouwen klachten….

Vraag een willekeurige vrouw naar haar menstruatie en in veel gevallen krijgt u te horen dat ze er veel last van hebben, zowel lichamelijk als geestelijk. Vaak is een hormoon disbalans hier de oorzaak van. Klachten als pijnlijke menstruatie, pijnlijke gespannen borsten, humeurigheid of zelfs heftige stemmingswisselingen zijn klachten die het leven van vrouwen negatief beheersen. Deze disbalans heeft verstrekkende gevolgen, wat te merken is aan de klachten die ik in je praktijk tegenkom.

Maar er is meer! Laten we het eens hebben over vrouwen die (na zwangerschap) niet van de overtollige pondjes af komen “Wat is er aan de hand” ?….. De meeste vrouwen denken dat (over)gewicht na zwangerschap normaal is en roepen vaak… ‘ik heb er iets moois voor terug gekregen’ maar toch, je bent jezelf niet meer. Sommige vrouwen kunnen zelfs een minderwaardigheidscomplex ontwikkelen omdat ze zich onaantrekkelijk voelen.

 

Lipoedeem, of Lymfoedeem: (een verborgen ziekte met veel stil verdriet)

Bij vrouwen die dit (vaak plaatselijk) overgewicht niet kwijt raken is er iets anders aan de hand. U kent allemaal wel een vrouw in uw omgeving met brede heupen en een smalle taille. Heeft deze dame naast dit kenmerkende figuur ook pijnlijke benen en snel blauwe plekken, dan is de kans groot dat ze de aandoening heeft. Er kan sprake zijn van geen of nauwelijks herstel van een hormoonverschuiving (bv na een zwangerschap).

20% van alle vrouwen hebben deze aandoening in meer of mindere mate. Toch weet het gros van alle fysiotherapeuten en reguliere artsen in Nederland niet wat lipoedeem is. Over het ontstaan van lipoedeem bestaat nog veel onduidelijkheid. Wel is bekend dat de ziekte zich vrijwel uitsluitend voordoet bij vrouwen (soms ook bij mannen). Tijd om u inzicht te geven in deze veelvoorkomende aandoening!
Bij lymfoedeem is er sprake van een ophoping van lymfevocht, afbraak van cel-resten en eiwitten onder de huid. Deze ophoping ontstaat door een stoornis of blokkade in het lymfestelsel, waarbij de afvoer van lymfevocht beperkt is. Bij lipoedeem is er sprake van vocht ‘en’ overmatige vetophoping (verstoring vetstofwisseling) en is er sprake van pijnlijke ledematen. Deze aandoening wordt niet veroorzaakt door teveel eten !! wel staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Vaak begint of verergert het probleem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld tijdens of na een zwangerschap. Bij wijze van uitzondering speelt de menopauze of een aandoening, zoals een schildklierafwijking, een rol. 

Naast de abnormale vetverdeling zijn er aanwijzingen dat bij een aantal patiënten ook sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht (lymfe) in combinatie met verslapping van het bindweefsel. Daardoor kan in de loop der tijd een combinatie ontstaan van lipoedeem en lymfoedeem ook wel lymfo-lipoedeem genoemd.

Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Kenmerkend is dat bij Lipoedeem de vaak dikke benen ook bij afvallen dik blijven. Dit heeft vaak de vorm van een (paard)rijbroek. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels (overbloezende enkel). Ook kunnen de armen zijn aangedaan. Regelmatig is er een combinatie met spataderen. Vaak worden bij patiënten met lipoedeem andere klachten gezien zoals pijn bij aanraking van de huid, vermoeidheid en stress.

Lipoedeem kent 3 stadiums: 

Stadium 1: zachte huid met een dikke subcutane laag en gelijkmatig verdeelde kleine vet bobbeltjes, Stadium 2: grotere vet bobbeltjes in een ongelijkmatig, cellulitus-achtige huid, Stadium 3: in toenemende mate verharde subcutis met overlappende vet plooien.

                                        

Behandeling:

Tot op heden is er nog geen betrouwbare diagnostische test voor lipoedeem beschikbaar. Kennis van vrouwenklachten, ziekteleer, natuurgerichte behandelmethode en begrip voor deze patiëntencategorie is van cruciaal belang. In de praktijk is de diagnose lipoedeem vaak lastig te stellen, maar het is noodzakelijk om de ziekte te onderscheiden van lipohypertrofie en obesitas om de patiënt adequaat te kunnen behandelen. In tegenstelling tot Lymfoedeem is lipoedeem in vergevorderd stadium lastiger te behandelen, het verschilt per individu en de ernst. Soms is liposuctie de enige oplossing om van het overtollige vetweefsel af te komen (wel kan een holistische aanpak verlichting van de klachten te weeg brengen of ondersteuning bieden voor en na een operatie). Ik maak gebruik van het volgende behandelplan (u leest hier meer over op de desbetreffende pagina’s):

• NES bodyscan 
• Lymfe scan
• Hirudo therapie
• Lymfe massage
• Supplementen ondersteuning

 

 

Belangrijk!

Uw arts is de eerst verantwoordelijke in de gezondheidszorg. Een consult bij bio-balans kan nooit een (dieren)arts vervangen. Bio-balans staat open voor samenwerking met reguliere artsen.

 

 

 

Visits: 962