Zelf ben ik al jaren actief in de paardensport als amazone maar ook als instructrice. Ik heb met name de focus gelegd op de (natuurlijke)scheefheid van het paard en ruiter. Alle paarden zijn van nature asymmetrisch, dit geldt ook voor mensen dus perfecte symmetrie bestaat niet!.

Willen we een paard gaan berijden dan zullen we rekening moeten houden met de (natuurlijke)scheefheid van het paard, maar ook met onze eigen scheefheid als ruiter . Het is een kwestie van herkennen en goed voorbereiden, alleen dan kun je blessureleed voorkomen en kunnen paard en ruiter plezierig samenwerken. Bereiden we het paard niet goed voor, dan zal het paard de ruiter blijven vervoeren in zijn natuurlijke scheve houding (op de voorhand met verkeerd rug gebruik). Als het paard leert om de ruiter in de juiste houding te dragen, dan ontstaat de groei naar een rijkunstig evenwicht. Velen zijn zich niet bewust van deze (natuurlijke)scheefheden, waar wij allemaal mee te maken krijgen als we een paard gaan berijden.
Het zadel
Het zadel is een belangrijk onderdeel van het correct gaan van het paard, dit heeft mij geïnspireerd om mezelf te gaan verdiepen in het aanmeten en idealiseren van de ligging van zadels. Zelf heb ik in het verleden vaak te maken gehad met scheef liggende zadels op mijn eigen paarden, dit was voor ik besefte dat het niet aan het zadel lag maar aan de (natuurlijke)scheefheid van mijn paarden. Het eerste wat je dan denkt is dat de zadelmaker/fitter zijn werk niet goed heeft gedaan, uitzonderingen daar gelaten is dit vaak niet het geval.
Er vanuit gaande dat de zadelmaker/fitter het zadel goed heeft gecontroleerd, het juiste materiaal heeft gebruikt, het zadel mooi zacht en symmetrisch heeft gevuld naar de vormen van de rug van je paard, hoe komt het dan dat het zadel in beweging scheef trekt?. Je raad het denk ik al? het paard is zelf niet symmetrisch, de ruiter is niet symmetrisch en zowel paard als ruiter bewegen vaak ook niet symmetrisch. Het zadel is een dood ding/voorwerp die de richting zal aannemen van de scheefheid.
Door middel van het paard te trainen in de correcte houding zal het zadel recht op het paard komen te liggen. Dit gaat zeker niet in èèn keer maar is een geleidelijk proces.
Holistisch zadelfitting
Mijn concept is net even anders. Het begint bij een goed gesprek waarin jij als ruiter/amazone aangeeft wat er goed en fout gaat. Dan volgt een beoordeling waarbij ik een rapport opmaak
- Inspectie van het paard in stand en houding
- Inspectie van het paard in beweging (onbelast)
- Palpatie (navoelen) asymmetrie van de spieren
- Inspectie passief bewegen
- Zadel controle
- Advies
Indien nodig Adviseer ik een stappenplan te ondernemen, denk hierbij aan gerichte training of therapie. Samen gaan we kijken of jou zadel geschikt is voor je paard en voor jezelf als ruiter. Ik verkoop in principe geen nieuwe zadels, wel heb ik correcte tweedehands zadels op voorraad. Blijkt jou zadel niet geschikt dan is er ook de mogelijkheid van inruilen.